1. Din mave er så lille – man kan ikke se, du er gravid!

Det er generelt en dårlig ide at lave unødvendige kommentarer på andres fysik, da alle mennesker er forskellige og kan tage sådan nogle bemærkninger på forskellige måder. Får en gravid kvinde at vide, at hun ser lille ud, kan hun måske blive bekymret for, om hendes mave burde være større, og for hendes babys helbred. Lad derfor hellere være med at kommentere på hendes maves størrelse, også selvom du ikke mener noget dårligt med det.

2. Var det planlagt?

Det kommer egentlig ikke andre ved, hvordan en kvinde er blevet gravid, og om graviditeten var planlagt eller ej. Hvis kvinden gerne vil dele sin historie, så er det fint, men der stadig høfligere måder at spørge ind til det på. Overvej det derfor grundigt, før du spørger. At direkte spørge, om graviditeten var planlagt kan gøre kvinden ukomfortabel ved situationen, og det ville ikke være et særlig fedt scenarie for nogen.

3. Lad mig fortælle dig om mine dårlige oplevelser, da jeg var gravid!

Intet godt vil komme ud af at give en gravid kvinde unødvendige bekymringer – og det er helt sikkert noget, du gør, hvis du begynder at fortælle hende om en evt. dårlig oplevelse, du selv har oplevet, hvis du har været gravid. Afskræk hende ikke – ønsk hende stedet for tillykke og fortæl hende, at du håber på det bedste for hende og den lille ny. Det er langt fra sikkert, at hun kommer til at opleve de samme problemer, som du har oplevet, så lad være med at gøre hende bekymret for ting, der måske ikke bliver aktuelle.

4. Er du sat til at føde omkring en helligdag? Åh nej!

Den gravide kvinde og hendes partner har ikke haft nogen kontrol over, hvilken dato, de er sat til at blive forældre. Sig derfor aldrig noget om, hvor uheldige, de har været, hvis kvinden er sat til at føde omkring en helligdag, fødselsdag eller lignende. Det kan skabe unødvendige bekymringer for den gravide kvinde, som i forvejen er i en meget følsom tilstand, både mentalt og fysisk.

5. Hvordan har du det med at få et barn, når der allerede er så mange mennesker på planeten?

Alle kvinder har retten til at bestemme, om de vil have børn eller ej. Antallet af andre mennesker i verden bør ikke have nogen indflydelse på, hvordan den individuelle kvinde vil leve sit liv for at være lykkelig. Derfor er det en dårlig ide at lave kommentarer om populationen af mennesker verden over, da det formentlig bare vil være irriterende at høre på, og ikke rigtigt have noget godt formål for samtalen.

6. Du er da alt for ung (eller gammel) til at have børn!

De fleste kan hurtigt blive enige om, at for unge mødre ikke er det bedste koncept i verden. Men ikke alle unge mødre er uansvarlige og dømt til at blive dårlige mødre pga. deres alder – det gælder også dem, der bliver gravide i en langt ældre alder. Undgå derfor at kommentere noget omkring en gravid kvindes alder, da det egentlig bare er rimelig uhøfligt – du kan i øvrigt heller ikke altid være sikker på, hvor gammel en kvinde er ud fra hendes udseende.

7. Jeg troede, du ikke ville have børn?

Som menneske kan man nemt ændre sin mening om ting hele tiden – det gælder også beslutningen om at få børn. En kvinde har lov til at gå fra at have den holdning, at hun aldrig gider have børn, til at træffe beslutningen om at blive mor. Det er der ikke noget galt i, men vælger du at kommentere på det, så vil den gravide kvinde sikkert føle, at der er. Hold derfor helst den slags kommentarer for dig selv.

Få Apple AirPods til 0,-, når du bestiller Fri tale med 500 GB data hos Oister.
Se tilbud her!